Tóth József - A nyelvtanulás szabályai

Tóth József - A nyelvtanulás szabályai

A nyelvtanulás szabályai 4.0

2019. január 25. - The55man

nevtelen_terv_3.pngOké, van még 2 golyóálló tippem neked! Ha a korábbiak tetszettek, ezeket is szeretni fogod! 

Te mit gondolsz, miért érezzük sokszor nehéznek, hogy leüljünk tanulni ? Ha nekem kellene mondanom egy okot, akkor azt mondanám, azért mert a tanulás nem szerepel a rutinjaink között!  Bármi, ami kívül esik a szokásainkon az kényelmetlenséggel jár. Nem a tanulással van baj, hanem a mi szokásainkkal! Röviden ennyi. Van azonban egy dolog, aminek hatalmas szerepe van abban, hogy egyáltalán elkezdjük-e kialakítani ezeket a szokásokat.  Ez nem más, mint az attitűdünk! Arra pedig hatalmas befolyással van a filozófiánk... 

Képzeld magad elé a következőt: Épp arra vársz, hogy behívjanak egy vizsgára, a filozófiád azonban valami ilyesmi: "Úgy is pofára osztályoznak, nem számít mennyit tanultam!"  Hogy változtatja meg ez a hozzáállásod  ? Nyilván lerontja. Mi van, ha ugyanebben a helyzetben a filozófiád: "A siker 80%-a pusztán a megjelenés!"   Máshogy éreznéd magad ? Szerintem igen. 

Vajon létezik olyan filozófia is, ami csökkenti az ellenállást, amit akkor érzünk, amikor tanulnunk kellene ? Még szép!  

Amerika egyik leghíresebb fociedzője, Don Shula mondta egyszer a következőt: "A kezdés az, ami megállítja a legtöbb embert!!" Szeretném ha ezt megjegyeznéd, mert ebben a mondatban megvan az erő, hogy a nyelvvizsgáig repítsen téged! Teljesen komolyan! 

Én akkor kezdtem el haladni, amikor magamévá tettem ezt a filozófiát! Ha legközelebb tanulnod kell, tudd, hogy semmi más csak a kezdés az ami megállít !!!  Látni fogod, hogy amint elkezded a lendület visz magával! 

Ez volt az első. A második a körülötted lévő emberekről szól! Mind hajlamosak vagyunk felvenni a körülöttünk lévők szokásait! Ha ők lustálkodnak, mi is könnyebben elcsábulunk! Ha szerintük nyelvérzék kell a tanuláshoz, jó eséllyel te is ebben hiszel! Azonban olyan emberek körül lenni, akik produktívak, energikusak és tudják mit akarnak, mindig kifizetődik! A legtöbb embernek megvan az illúziója, hogy a gondolatai, az ő gondolatai! Holott azok csak gondolkodási minták, amik generációról generációra öröklődnek már ki tudja mióta. 

Olvastam egy érdekes riportot Arnold Schwarzeneggerrel, ahol ő visszautasította a rá használt  "self-made" úgynevezett önerőből/saját erőfeszítéssel lett milliomos kifejezést. Szó szerint azt mondta, hogy ilyen nem létezik. Elmesélte, ő maga hányszor akarta feladni testépítő karrierje során, hányszor nem volt kedve edzeni, vagy éppen színészképző órákra járni! Azután felsorolta azoknak a nevét, akik a pályafutása alatt folyamatosan segítették őt! Schwarzenegger szerint ha nincsenek melletted, azok akik hisznek benned, akik noszogatnak téged amikor nehézzé válik a folyamat, akkor előbb vagy utóbb, de beáll a stagnálás és nem csinálsz semmit!  Nagyon tanulságos interjú, ha érdekel akkor Tim Ferris Tools of Titans könyvének legelején megtalálod!  

A lényeg, hogy egyedül nehéz változni! Azonban ha része vagyunk egy csapatnak, akik szintén "változásban vannak" akkor nem szemben úszunk az árral, hanem vele! Ez pedig pont elég, hogy "elsodorjon" a nyelvvizsgáig! Ez lehet egy nyelviskola ahol egy csoport tagja vagy, lehetnek a barátaid, lehet egy tanár, de még a saját szüleid is! Bárki akivel egy irányba tartotok!  Találd meg azokat akikkel együtt menetelhetsz, azokat akik példát mutatnak önfegyelemből, kitartásból és elkötelezettségből! 

Összefoglalva: 

Az első posztban megbeszéltük miért fontos nyelvet tanulni és mit veszítesz vele, ha nem teszed, továbbá átvettünk néhány alapelvet, amelyek megkönnyítik a tanulást! 

A második posztban volt szó arról a 3 dologról, ami miatt nem tesszük meg a kis dolgokat, amik egyébként eljuttatnának a célunkhoz. Ha nem olvastad, akkor nézz bele most! 

A harmadik posztban pedig 3 gyakorlati technikát tárgyaltunk, amik  könnyebbé teszik a tanulás folyamatát és elérik, hogy hosszú távon is megmaradjon amit megtanultál! 

Merre tovább ? 

Ezentúl valamit máshogy kell csinálnod mint eddig. Te is tudod. Én is tudom. 

Javaslom, hogy egyenként próbáld ki azokat a dolgokat amikről szó volt és tapasztald ki te magad, hogy neked melyik segít a legtöbbet! 

Ha még több segítségre van szükséged, akkor nálam is tudsz angolt tanulni Cegléd környékén, magánórák keretében! ( Még van 3 szabad helyem ) Az elérhetőségem a cikk végén találod! 

Amit a magánórák tesznek érted: 

  • Gyorsabb haladás
  • Azzal foglalkozunk, amivel neked vannak nehézségeid 
  • Nem csak a nyelvvel foglalkozunk, hanem megnézzük miért ment eddig nehezen és mi tart vissza téged
  • Megmutatom miért butaság, hogy nincs nyelvérzéked és hogyan léphetsz túl ezen
  • Kapsz egy pontos képet, arról hol tartasz most és menyit kell még tenned a nyelvvizsgáig
  • Egy kész rendszer alapján haladunk, amin ha végigmész a siker nem kevesebb, mint garancia

 

Kinek ajánlott ?

  • Azoknak akik középfokú nyelvvizsgára készülnek
  • Érettségire készülőknek
  • Azoknak akik évek óta "küszködnek" de nem tudtak haladni
  • Általános iskolásoknak

 

Teljesen mindegy milyen módszerrel, egyedül vagy segítséggel, de tanulj meg jól egy idegen nyelvet, mert azzal egy teljesen új és nagyszerű világ nyílik meg előtted...

Ez az amit kívánok neked! 

 

- TJ 

 

 

 Tóth József: 06703124577 / jt71224@gmail.com 

 

süti beállítások módosítása