Tóth József - A nyelvtanulás szabályai

Tóth József - A nyelvtanulás szabályai

A nyelvtanulás szabályai 2.0

2019. január 18. - The55man

final-cultivating-student-learning.png

Tedd a játékot nyerhetővé

 

Jeff Olson írt egy könyvet "Az enyhe él" címmel, amiben felhoz 3 okot, amiért hajlamosak vagyunk elmulasztani azokat az egyszerű cselekedeteket amik egyébként eljuttatnának a célunkhoz! Ebben a könyvben szó sem esik a nyelvtanulásról, de ha valaki le akarta volna írni a 3 legalattomosabb okát, annak miért nem ülünk neki tanulni, akkor ez lenne az a három.  Nézzük őket közelebbről! 

1)  Könnyű őket megtenni! ( vagy nem megtenni ) 

Pontosan. Leülni 10 percre és kiírni 7-8 szót, aztán megtanulni őket. Könnyű megtenni. Csakhogy egy picivel még könnyebb nem megtenni ! Ezért nem csoda ha nap, mint nap kimaradnak ezek a rövid tanulással töltött időszakok. A társadalmi kondicionálás megtanította nekünk, hogy minden ami jelentőségteljes az nehéz is!  Ez lehet igaz, de nem ebben az esetben!  Oszd kis részekre a tananyagot, így jóval könnyebb lesz, de ne hidd, hogy attól nem számít, ami teszel! 

"Semmi sem különösen nehéz, ha kis munkákra osztod"

Henry Ford

2) Az eredmény egy ideig láthatatlan 

Amikor elkezdjük tanulni a nyelvet, nem fogunk azonnal jelentős eredményeket tapasztalni. Valójában azt gondolom ez az egyik vezető ok amiért olyan sokan feladják! Naponta 5 szó, pici nyelvtan. Nagy dolog. Mire mentem vele ? Még mindig nem értem a tv-t és egy hamburgert sem tudnék magamnak rendelni külföldön! " Mondtam, hogy nincs nyelvérzékem" És máris abbahagyják azt a napi 10 perces tanulást. Hiba. A legnagyobb hiba!  A siker exponenciálisan történik. Erre kell készülnöd.  Mondok egy példát. Ki gyújtana rá egy szál cigire, ha azonnal szívinfarktust kapna tőle ? Nem sokan. Mégis rágyújtanak, mert nem lesznek betegek azonnal. A kulcs az, hogy azonnal. Általában sokáig szívják és közben minden normálisnak tűnik. DE,  előbb utóbb a sok apró káros negatív cselekvés összeadódik és bekövetkezik a tragédia, A jó hír, hogy a pici pozitív tanulással töltött percek is összeadódnak és megtanulod azt a nyelvet bármennyi érzéked is legyen hozzá...  Bízz a folyamatban és lásd a dolgot az idő lencséjén keresztül. 

 

3 ) Jelentéktelennek tűnnek

Ezt már szinte meg is beszéltük! Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, hogy azt hiszed a néhány perces tanulások nem számítanak! Hadd mondjak valamit. 

Megtanulni öt szót. Számít. Utánanézni annak az egy kifejezésnek, ami a kedvenc filmedben volt. Számít. Munka után fáradtan leülni 3 percre szavakat ismételni. Számít. Átnézni a nyelvtant miközben az orvosnál várakozol. Számít.  Nemcsak, hogy ezek a dolgok számítanak, de ezek felelnek minden különbségért! 

Amikor segítek valakinek nyelvet tanulni, gyakran megkérem őket, hogy mondjanak egy mondatot angolul. Általában mondanak valami olyasmit, hogy "I like you". Mondom rendben. Mindent tudsz, ami ahhoz kell, hogy legyen egy felsőfokú nyelvvizsgád. Ők meg csak néznek, hogy miért mondok ilyen butaságot! 

A tanulás folyamatát úgy képzeld el, mintha Budapestről akarnál eljutni Bécsbe autóval. Budapest a kezdet, Bécs a felsőfok. Amit szemléltetni akarok, hogy ugyanazokat a lépéseket tesszük az utazás minden pontján. Miután eljutottunk  Győrig, nem változtatunk semmit. Nem ülünk át másik autóba. Nem kell új képességekre szert tennünk.  Egyszerűen csak megyünk tovább, úgy, ahogy addig a pontig is eljutottunk. 

Ezt csak azért mondom, mert sokszor az emberek eljutnak középfokig és amikor meghallják a felsőfok kifejezést, bekapcsol egy tudatalatti vészjelző és leblokkolnak, hogy ők arra nem képesek. Nagyon is képes vagy rá. 

Ha képes vagy az alapfokra, képes vagy a középfokra is. Egyszerűen csak folytatnod kell azokat a cselekvéseket, amik eljuttattak az alapfokig. És így tovább... 

Bízom benne sikerült lerombolni néhány mítoszt és tisztább képed van a nyelvtanulásról. Legközelebb megnézünk 4 alapelvet, amik segítenek abban, hogy könnyebben és tartósabban tudd megjegyezni a tananyagot!  

Addig is: Ne hagyd ki azt a 10 percet, mert számít! 

 

- TJ

 

 

 

süti beállítások módosítása