Tóth József - A nyelvtanulás szabályai

Tóth József - A nyelvtanulás szabályai

A nyelvtanulás szabályai 3.0

2019. január 20. - The55man

28d1e0e2-f833-45f0-9c43-3fbf5fecffe8.jpegEz a 3. poszt, ahol konkrét nyelvtanulási stratégiákról beszélünk. Ha nem olvastad az előző kettőt, javaslom, hogy lapozz vissza és tedd meg. Nézzünk most 3 tippet amik nem csak nyelvek, de más dolgok megtanulásában is segíthetnek neked…

3 tipp a hatékonyabb tanulásért

A felmérések érdekes ereményt hoztak! Amikor passzívan ülsz egy előadáson, nem jegyzetelsz és nem kapcsolódsz be aktívan a munkába, akkor 1 hónap múlva az elhangzottak mindössze 5 %-ára emlékszel ! Ha semmi mást nem csinálsz, de veszed a fáradtságot és jegyzetelsz, akkor ugyanez a szám már 35-40 % !
Abban az esetben ha igazán AKTÍV vagy ( kérdéseket teszel fel, jegyzetelsz, részt veszel a feladatok megoldásában, jelentkezel, bemondod a helyes választ, stb. ), már 85-90 %-a megmarad az anyagnak ! Az agy tehát nem az információ „elfogyasztásával” tanul, hanem miközben ALKOT, LÉTREHOZ !

A következő ami rengeteget segít, ha ÚGY TANULOD AZ ANYAGOT, MINTHA KÉSŐBB TANÍTANOD KELLENE AZT! Ez hihetetlenül hatékony stratégia! Segítek néhány iskolásnak az angolban és gyakran mielőtt belekezdünk az új anyagba, mondom nekik, hogy először elmagyarázom a nyelvtani részt, azután csinálunk belőle feladatokat és ha ez megvan, akkor szerepet cserélünk! Te leszel a tanár és neked kell elmagyaráznod nekem a tananyagot, de úgy, mintha még soha nem hallottam volna róla korábban! Ettől szinte mindig lázba jönnek. Az első pillanattól fogva máshogy figyelnek, jobban összpontosítanak és azt az unalmas „csak annyi a dolgom, hogy végighallgassam” mintájukat is megtöri a gyakorlat! A legtöbben nagyon élvezik a szerepcserét és szuper látni, hogy ezzel az apró technikával mennyit javulnak az eredményeik! Szerintem egy kis kreativitással te is felhasználhatod ezt…

Az első posztban szó volt arról, hogy az információ amit érzelemmel párosítanak, nagyon sokáig megmarad. Végülis pont ezt akarjuk, nem ?! Az, hogy mennyire könnyen megy a tanulás, óriási mértékben állapotfüggő! Annak az érzelmi állapotnak a függvénye, amiben a tanulás pillanatában vagy! Ha ezek olyan negatív érzelmek, mint az unalom, elkeseredettség vagy harag, akkor nagyon megnehezíted a dolgodat. Ezek az érzelmek elszívják az energiát az idegrendszerből, elviszik a fókuszod, tehát lehetetlenné teszik a tanulást. Azonban az olyan erőt adó érzelmek, mint a kíváncsiság, elkötelezettség, jókedv, hála, szerelem, remény, hit, vágy, stb. mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ki tudd aknázni a memóriád határtalan képességeit! Amikor jól érzed magad, akkor több dopamin van az agyadban, aminek fontos szerepe van a rövidtávú memória működésében! Az érzelmi állapotaink uralásába most nem fogunk belemenni, mert arról könyvet lehetne írni, de azért adok néhány tippet, amivel gyorsan kipattanhatsz a negatív érzelmek fogságából!

• Használd a tested! Ugrálj, tornázz! Legyél aktív!
• Figyeld mire fókuszálsz! Ha rosszul érzed magad, szinte biztos, hogy magadra fókuszálsz és arra, mi mindent nem kapsz meg, mit veszítesz, vagy mit nem fogsz tudni soha elérni.. Nem csoda, hogy képtelen vagy koncentrálni! Találj valamit amit értékelhetsz, valamit amire büszke lehetsz!
• Tegyél fel jobb kérdéseket! Mit gondolsz, máshogy fogod érezni magad, ha azt kérdezed: Miért pont velem kell ennek történnie ? Vagy azt: Miért tudnék hálás lenni ebben a pillanatban ? Naná!

Ezek a tippek egyenként is jól működnek. Ha kombinálod őket, akkor tényleg komoly ÁTTÖRÉST érhetsz el!

Tudom, hogy így lesz!

 

-TJ

 

 

süti beállítások módosítása